Anderson odkrył że umiejętne połączenie ze sobą kilku składników, pozwala nam znacznie szybciej spalać kalorie. Z tego też powodu, przyjęto że za trawienie białek oraz węglowodanów odpowiadają zupełnie inne enzymy – toteż ich odpowiednie łączenie jest niedopuszczalne. Jeśli chcemy zjadać białka – to powinniśmy w swojej diecie uwzględnić tylko i wyłącznie białka w przeciągu kilku godzin. W przypadku węglowodanów oddzielnie powinniśmy zaplanować czas na ich spożywanie. Także przyjęto iż wszelkiego rodzaju owoce oraz soki i inne przetwory należy spożywać tylko i wyłącznie na czczo.

 

Anderson odchodzi od możliwości spożywania posiłków w określonych porach np.: rano, popołudniu i na wieczór – a na rzecz tego przyjmuje iż powinny być odpowiednie okna w zakresie określonych produktów. Przyjmuje że po jedzenie powinniśmy sięgać tylko i wyłącznie gdy jesteśmy naprawdę głodni, i jeść aż do syta. Z tego też względu, rano to czas na warzywa i owoce, popołudnia np.: węglowodany a po 20 już tylko białka. Także nie powinniśmy pić pomiędzy posiłkami.