Starzenie się to naturalny proces biologiczny, któremu podlega każdy z nas. Każda kobieta pragnęłaby tego uniknąć, ale niestety czas jest nieubłagany. Objawy są szczególnie po 60 roku życia, skóra znacznie traci jędrność i koloryt, pojawiają się zmarszczki, wypadają i siwieją włosy. Następuje osłabienie kości, przez ich odwapnienie i ubytki potasu. Układ pokarmowa nie działa już tak sprawnie, jak kilka lat wcześniej. Dlatego też dieta osób starszych powinna być zbilansowana w odpowiedni sposób.

 

Potrawy powinny być urozmaicone, lekkostrawne i o niżej zawartości kalorii, niż u młodych osób. Organizm potrzebuje mniej kalorii do przetrwania oraz mniej jest w stanie spalić. Ważne jest, aby dieta osób starszych była bogata w białka, witaminy, sole minerale. Dużą rolę w tej diecie odgrywa potas, żelazo i wapń.  Osoby starsze powinny powstrzymywać się od słodyczy, napojów gazowanych, alkoholu i papierosów, ciężkostrawnych potraw. Starzenie się jest nieuniknione, jednak możemy łagodzić jego objawy i tempo przy pomocy odpowiedniej diety.