tuna-fish-salad-1196128-mChoroby układu krążenia to jedna z głównych przyczyn zgonów. Zawały serca to przypadłość dotykająca głównie osoby otyłe, po 40 roku życia. Przez całe życie należy walczyć z otyłością, wywołuje ona wiele chorób, zwłaszcza serca i układu krążenia. Po przebytym zawale serca należy zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe w taki sposób, aby nie narażać więcej swojego serca i szybko wrócić do pełnej sprawności. Dieta po zawale serca nie powinna zawierać tłustych potraw.

 

Należy się wystrzegać produktów pochodzenia zwierzęcego i o dużej zawartości cholesterolu. Cholesterol to cichy zabójca atakujący nasze serca. W związku z tym dieta po zawale serca powinna zawierać duże ilości chudego mięsa, ryb, warzyw i owoców. Produkty te powinny zastąpić jaja, tłuste mięsa i podroby. Włączając nabiał do naszej diety, wybierajmy produkty o mniejszej zawartości tłuszczu; śmietanę zastąpmy kefirem, pijmy niskotłuszczowe mleko. Stan zdrowia często wymusza radykalną zmianę naszej diety, jednak warto zatroszczyć się o swoje zdrowie, aby zachować dobre zdrowie na długie lata.