Osłabienie organizmu, chwilowa niedyspozycja i złe samopoczucie często nas spotykają. Nierzadko bagatelizujemy te objawy zrzucając winę na przepracowanie i przemęczenie organizmu. Jednak blada cera, brak koncentracji i ogólne zmęczenie mogą być pierwszymi objawami anemii. Anemia, czyli inaczej niedokrwistość, powodowana jest zbyt małą zawartością hemoglobiny i erytrocytów we krwi.

 

Zapobiec tej chorobie może odpowiednia dieta. Nasze posiłki powinny być bogate w żelazo; podstawowy składnik hemoglobiny, witaminę C; odpowiedzialną za wchłanianie i żelaza, witaminy B6 i B12; niezbędne do produkcji erytrocytów, molibden, cynk, miedź, kobalt. Wszystkie te mikro- i makroelementy są łatwo przyswajalne przez nasz organizm oraz ogólnie odstępne. Dieta przy anemii powinna zostać wzbogacona w takie składniki, jak: czerwone mięso i rośliny strączkowe-doskonałe źródło żelaza, ryby, nabiał, warzywa i owoce, pieczywo razowe i kasze. Właściwie zbilansowane i przygotowane posiłki, pomogą nam zapobiegać i walczyć z tą chorobą.